در پی اظهارات ضدجمعیتی وزیر بهداشت در روز ملی جمعیت، دکتر سعید نمکی به گفتگوی جمعیتی فرا خوانده شد.
به نقل از نداخبر؛ در پی اظهارات اخیر وزیر بهداشت در روز ملی جمعیت، مبنی بر اینکه “رشد جمعیت از نظر کمّی بهاندازه کیفیت جمعیت، مهم نیست!” دکتر خلیل علیمحمدزاده پزشک و استاد دانشگاه وزیر بهداشت را به گفتگوی جمعیتی فراخواند.
نمکی در بخشی از اظهارات خود گفته بود: “رشد جمعیت از نظر کمّی بهاندازه کیفیت جمعیت، مهم نیست! کیفیت جمعیت در جوامع بهمراتب مهمتر از کمّیت آن است. اگر نتوانیم کمّیت را به سمت و سوی کیفیت مدیریت کنیم، جمعیتی طغیانگر، معتاد، گرفتار، خشن و حادثهآفرین خواهیم داشت کما اینکه در دنیا میبینید. وقتی کوچ از کشورهای فقیر بهسمت کشورهای غنی آغاز میشود، پشت دروازههای خیلی از شهرهای اروپایی میبینید که چه جمعیتی با یک بچه در آغوش، یکی در دستش و یکی هم پشت سرش، در سرما و یخبندان برای پناهندگی، آواره بودند، این یعنی اگر رشد کیفی در جمعیت نداشتیم، کمّیت ما را له میکند!”
در این رابطه، دکتر علیمحمدزاده با توجه به اهمیت مقوله جمعیت و با توجه به کوتاهبینیها و کمعملیهایی که اکثر دستگاهها در این زمینه دارند، وزیر محترم بهداشت را به گفتگوی رسانهای دعوت کرد و گفت: باید دستگاههای مختلف و از جمله وزارت بهداشت در رابطه با سیاستهای کلی جمعیت و کارنامه و برنامهای که در این زمینه دارند، روشنگری کنند.
وی با اشاره به سخنرانی عجیب و گیجکننده مقام وزارت در روز ملی جمعیت تصریح کرد: نامگذاری روز ملی جمعیت برای این نیست که در آن روز نشستی تشکیل دهیم و برای خود دستی فشانیم، بیآنکه طرح عملیاتی داشته باشیم؛ از کنار مسائل مهم و تکلیفها بهآسانی بگذریم، در حالی که جا دارد بر وضعیت موجود و پیشِرو، گاهی سوگوارانه گریست زیرا در سایه همین عملکردها و اغلب بیعملیهاست که طی سالهای اخیر همچنان نرخ باروری کل و میزان رشد جمعیت نزول میکند.
این استاد دانشگاه با ذکر این مطلب که “خوب میدانم مشکلات عدیده در حوزههای «فرهنگ» و «اقتصاد» و سبک زندگی در تراژدی جمعیتی، نقش و تأثیر بسیار مهمی دارند”، متذکر شد: 15 سال از آغاز پنجره جمعیتی و 7 سال از ابلاغ سیاستهای کلی جمعیت گذشت و متأسفانه معضلات، موانع، غرضورزیها، فرافکنیها، سنگاندازیها، عادیانگاریها و سوءمدیریتها همه باقی است و ما صرفاً بر دستورالعملهای قبلی خود، گاهی «واو»ی را اضافه و یا از آنها «واو»ی را میکاهیم!
وی افزود: امید هست که دکتر نمکی این گفتوگو را با هر مجری و کارشناسی که خود تعیین میکنند، بپذیرند، تا بهعنوان دو عنصر دانشگاهی بنشینیم، موارد را حلاجی کنیم تا برای این تهدید بزرگ پیشرفت و آینده ایران و خلأهای موجود آن، چارهای اندیشیده شود و همه دستگاهها در جهت مشارکتهای علمی و عملی آگاهانه اقدام کنند.
علیمحمدزاده خاطرنشان کرد: بهنظر اقدام مبارکی خواهد بود؛ جوانب کار و ابعاد قضیه بیشتر روشن خواهد شد و اجرای سیاستهای کلی جمعیت تسهیل خواهد شد.