در جریان برگزاری «دو نشست» که به تازگی به پایان رسید، نهاد قانونگذاری ملی چین طرح اصلاحی را برای نهادهای شورای دولتی تصویب کرد که شامل سازماندهی مجدد وزارت علوم و فناوری بود که توجه ویژه مطبوعات خارجی را به خود جلب کرد.
من معتقدم آخرین اقدام این کشور تلاشی برای تقویت انگیزه نوآوری و ارتقای قابلیتهای فناوری آن است.
شش سال پیش، زمانی که برای اولین بار وارد چین شدم، فوراً مجذوب صحنه نوآوری پویا و به سرعت در حال تکامل آن شدم.
به یاد دارم یک بار در یک روز سوزان تابستان، حسرت خوردن رشته فرنگی سرد را پیدا کردم. وقتی پشت میز رستوران نشستم، متوجه پلاکارد کوچکی شدم که حاوی یک کد QR بود.
کنجکاو، گوشیم را بیرون آوردم و آن را اسکن کردم و در کمال تعجب، منویی روی صفحه نمایشم ظاهر شد. میتوانستم غذاها را مرور کنم، آنچه را که میخواهم انتخاب کنم، و بدون نیاز به تعامل با گارسون، هزینه غذای خود را بپردازم. مثل جادو بود!
این کدهای QR در همه جا فقط مربع های سیاه و سفید ساده نیستند. در چین، آنها دروازه ای به دنیای راحتی هستند.
از پرداخت قبوض آب و برق گرفته تا اجاره دوچرخه، این کدها انقلابی در نحوه تعامل ما با دنیای اطرافمان ایجاد کرده اند. حتی در کوچکترین کسبوکارها، مانند یک میوهفروش در گوشه خیابان، یک کد QR نمایش داده میشود تا مشتریان بتوانند به راحتی هزینه خرید خود را پرداخت کنند.
کدهای QR نمایانگر دنیای کوچکی از اقتصاد دیجیتال پویای چین است که به عنوان یکی از کاتالیزورهای مهم برای نوآوری و پیشرفت کشور عمل می کند.
در پنج سال گذشته، اقتصاد دیجیتال به طور مداوم در گزارش های کاری سالانه دولت چین ذکر شده است. در جریان برگزاری «دو نشست» در سال جاری، این کشور از پیشرفت مهمی رونمایی کرد که یک دفتر ملی آمار راه اندازی خواهد کرد.
چین تاکید کرده است که در رقابت شدید بین المللی، باز کردن مناطق جدید و ایجاد محرک های جدید برای توسعه، نوآوری های علمی و فناوری از اهمیت اساسی برخوردار است.
وقتی روی قطار سریع السیر چین می نشینم و به مناظر خیره کننده ای که در حال چرخیدن است خیره می شوم، نمی توانم از «سرعت چین» شگفت زده نشوم.با راه آهن بین شهری با حداکثر سرعت 350 کیلومتر در ساعت، فقط 30 دقیقه طول می کشد تا مسافتی حدود 120 کیلومتری از پکن تا تیانجین، دو کلان شهر شلوغ را طی کنم. با سفرهای زیادی که به سراسر جهان داشته ام، می توانم با اطمینان بگویم که سیستم ریلی پرسرعت چین با زیرساخت های حمل و نقل در هیچ کشور دیگری قابل مقایسه نیست و هیچ رقیبی ندارد.
غول های فناوری مانند Tencent و Baidu سرمایه گذاری زیادی در زمینه تحقیق و توسعه هوش مصنوعی انجام می دهند. این کشور همچنین میزبان برخی از نوآورترین شرکتهای جهان در بخشهایی مانند انرژیهای تجدیدپذیر، تجارت الکترونیک و بیوتکنولوژی است. شرکت های چینی مانند علی بابا، بی وای دی (BYD) و هوآوی با محصولات و خدمات نوآورانه خود در صحنه جهانی موج ایجاد می کنند.
در طول دهه گذشته، تعداد شرکتهای فناوری پیشرفته در چین از کمتر از 40 هزار به 400 هزار افزایش یافته است. سال گذشته، سرمایه گذاری در صنایع با فناوری پیشرفته در چین نسبت به سال قبل 18.9 درصد افزایش یافت.
چنین رشد چشمگیری نشان دهنده تعهد این کشور به پیشرفت فناوری و تعقیب بی وقفه برای تعالی است.
کلید پیشرفت سریع در نوآوری
از آنجایی که چین به عنوان سنگر نوآوری مستحکم ایستاده است، ممکن است تعجب کنید که راز پشت سر رشد چشمگیر این کشور در قلمرو اختراع و اکتشاف چیست؟
به نظر من، پاسخ چندگانه است که از ترکیبی از بازارهای باز، سیاست های روشنگرانه و تمرکز ثابت بر پرورش استعدادها ناشی می شود.
اول و مهمتر از همه، استقبال چین از بازار آزاد یک تغییر دهنده بازی در زمینه نوآوری بوده است. این کشور با تشویق رقابت و تسهیل جریان آزاد کالاها و ایده ها، اکوسیستمی ایجاد کرده است که خلاقیت و نبوغ را پرورش می دهد.
سیاستهای چین برای تشویق نوآوری دور از ذهن نبوده است. این سیاستها راه را برای تحقیق و توسعه در فناوریهای پیشرفته، مانند هوش مصنوعی، رباتیک و بیوتکنولوژی هموار کرده و نقشه راه روشنی را برای تلاشهای نوآورانه آینده کشور ارائه کردهاند.
تمرکز بی وقفه این کشور بر پرورش استعدادها نیز نقشی اساسی در موفقیت نوآوری آن ایفا کرده است. چین با سرمایه گذاری در آموزش، تحقیق و توسعه، مجموعه ای از متخصصان بسیار ماهر و با انگیزه ایجاد کرده است که در نوآوری رهبری می کنند.
همانطور که جهان دستخوش دگرگونی مداوم است، بدیهی است که نوآوری همچنان نقشی محوری در پیشبرد پیشرفت ایفا خواهد کرد. چین که در خط مقدم این انقلاب قرار دارد، خود را به عنوان یک نیروگاه دستاوردهای علمی تثبیت کرده است.
بدون شک دستاوردهای چشمگیر آن برای سال های آینده تأثیری ماندگار بر جهان خواهد گذاشت. این یک افتخار است که شاهد و بخشی از این دوران هیجان انگیز نوآوری و پیشرفت بی سابقه باشیم.
نویسنده:شامین زاکاریا تحلیلگر سیاسی هندی