وزیر خارجه فرانسه اعلام کرده که اعتماد میان این کشور و استرالیا از بین رفته و پاریس باید دوباره مناسبات همکاری دوجانبه با استرالیا را مورد بررسی قرار دهد.
به نقل از نداخبر ، «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه چندی قبل گفته بود «اگرچه فرانسه و آمریکا گفتوگو را از سر گرفته اند، اما بحران در روابط دو کشور به پایان نرسیده است.» به زعم وی فرانسه منطق رویارویی را که در روابط امنیتی سه جانبه آمریکا، انگلیس و استرالیا ظهور یافته، نمیپذیرد.
وی شامگاه 29 سپتامبر (7 مهر) در جلسه تحقیق و بررسی مجلس سنای فرانسه گفت که روابط فرانسه و آمریکا در حال حاضر با «بحران جدی» روبرو است.
به عقیده لودریان گرچه دو طرف گفتگو را از سر گرفته اند، اما بحران هنوز خاتمه نیافته و برای برون رفتن از بحران به جای حرف زدن باید اقدامات جدی اتخاذ کرد.
وزیر خارجه فرانسه همچنین هنگام اشاره به مشارکت امنیتی سه جانبه جدیدی که میان آمریکا، انگلیس و استرالیا شکل گرفته آن را اتحاد نظامی با منطق مداوم رویارویی ارزیابی کرد. وی تاکید کرد این رویکرد پس از دوره «باراک اوباما» رئیس جمهور پیشین آمریکا دنبال شده است.
لودریان افزود: در حال حاضر استرالیا و کشورهای دیگر این منطق آمریکا را پذیرفته و حاکمیت ملی خود را فراموش کرده اند.
وی هنگام اظهار نظر درباره مناسبات فرانسه با انگلیس گفت چون لندن تعهدات خود در قبال پاریس را نقض کرده، فرانسه در روابط خود با انگلیس تجدید نظر خواهد کرد. لودریان تصریح کرد: لندن باید متوجه باشد که تعهدات خود از جمله تعهدات توافقنامه تجاری و همکاری دوجانبه را نقض کرده است.
وزیر خارجه فرانسه در ادامه جلسه تحقیق و بررسی سنای کشورش همچنین خواستار بررسی کامل همکاری با استرالیا شد. وی در این باره تاکید کرد: با توجه به از بین رفتن اعتماد ما به کانبرا، لازم است فرانسه دوباره مناسبات همکاری دوجانبه با استرالیا را مورد بررسی قرار دهد.
لودریان تصریح کرد: علاوه بر این باید برای روشن شدن چگونگی توسعه روابط پاریس-کانبرا به رایزنی با سفیر خود که از استرالیا فراخواندهایم، ادامه دهیم.
پس از آنکه آمریکا، انگلیس و استرالیا از امضای یک توافقنامه مشترک امنیتی-نظامی مشترک خبر دادند، فرانسه «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا را به زدن خنجر از پشت به پاریس متهم و اعلام کرد بایدن همانند دونالد ترامپ رفتار کرده است، چرا که کاخ سفید تصمیم گرفته است تا فرانسه را از این پیمان مهم منطقه ای کنار بگذارد.
توافقنامه جدید موسوم به AUKUS سه کشور مذکور این موضوع را در یک بازه زمانی 18 ماهه مورد بررسی قرار خواهد داد که استرالیا چگونه می تواند به بهترین فناوری زیردریایی هسته ای دست پیدا کند که سریعتر و کاربردی تر از زیردریایی های متعارف فعلی باشد. با انعقاد این توافق، عملا قرارداد 40 میلیارد دلاری فرانسه با استرالیا برای توسعه زیردریایی هسته ای لغو شده است.