گلعلی بابایی با انتقاد از رکود در حوزه فرهنگ طی ماههای اخیر، گفت: رئیس جمهور آینده باید نیمنگاهی هم به حوزه فرهنگ و اقتصاد این حوزه داشته باشد.
گلعلی بابایی، نویسنده نامآشنای حوزه ادبیات دفاع مقدس با اشاره به اوضاع فرهنگی کشور، آن را نامناسب توصیف کرد و گفت: طبق آنچه شاهدش هستیم، اوضاع فرهنگی کشور متأسفانه چندان مطلوب نیست. به هرحال وقتی کشور به لحاظ اقتصادی با مشکلات متعدد مواجه است، این امر بر دیگر حوزهها از جمله ادبیات و فرهنگ نیز تأثیر منفی خود را خواهد گذاشت.
وی با بیان اینکه رکود حاکم بر اوضاع فرهنگی کشور تاحدودی متأثر از شرایط نامناسب اقتصادی است، ادامه داد: از سوی دیگر کرونا نیز این امر را تشدید کرده است؛ به طوری که در یک سال و نیم گذشته به دلیل محدودیتهایی که شیوع ویروس کرونا ایجاد کرده است، امکان برگزاری رویدادها و برنامههای فرهنگی مانند جشنوارهها، نمایشگاهها و … در کشور نیست. سینماها و سالنهای تئاتر نیز گاه و بیگاه تعطیل میشود و همه اینها بر شرایط فرهنگی کشور تأثیر نامطلوبی دارد.
نویسنده شاخص ادبیات دفاع مقدس عدم چاپ کتاب جدید و رکود در بازار نشر را از جمله مشکلات حوزه فرهنگ دانست و یادآور شد: به دلیل کمبود و گرانی کاغذ ما با یک رکودی در نشر به ویژه برای چاپ آثار مواجه هستیم. ناشر مجبور است کتابی که قبلاً با 20 هزار تومان آن را به دست مخاطب میرساند، اکنون با 60 تا 70 هزار تومان منتشر کند؛ ارقامی که قبول آن برای خود ناشر سخت است چه برسد به مخاطب.
بابایی با بیان اینکه در حال حاضر بسیاری از ناشران هستند که به صورت گزیده کتاب منتشر میکنند، از تجربه خود در این زمینه گفت و ادامه داد: به عنوان نمونه، حدود یک سال است که نسخهای از کتاب «همپای صاعقه» در کتابفروشیها نیست. چندبار برای تهیه چند نسخه از این اثر به فروشگاه سوره مهر، که ناشر این اثر است، مراجعه کردم، اما نسخهای نیافتم. وقتی هم علت را جویا میشوم، جوابگو نیستند.
وی ادامه داد: ناشران دولتی نباید در چنین مواقعی شانه خالی کنند؛ زیرا آنها بودجهای جداگانه برای این امر دارند و رویه کارشان با ناشران خصوصی متفاوت است. نمیتوان این حق را به ناشر دولتی داد که کتاب مورد نظر مخاطب، به دلیل مشکلات کاغذ و … در کتابفروشیها نباشد.
بابایی با اشاره به چالشهای پیش روی دولت آینده در حوزه فرهنگ، مسئله کاغذ را مهمترین گره موجود در حوزه نشر دانست و اضافه کرد: مشکل کاغذ از جمله مشکلات اساسی حوزه نشر است که باید به نوعی حل شود. چرا باید برای واردات دیگر کالاها ارز 4200 اختصاص داده شود، اما کاغذ از این دایره خارج شود؟ چرا این نوع حمایتها نباید از حوزه نشر صورت گیرد؟
نویسنده کتاب «ضربه متقابل» و «همپای صاعقه» با اشاره به سخت شدن معیشت اهالی فرهنگ یادآور شد: رئیس جمهور آینده باید در کنار برنامهریزی برای رفع مشکلات اقتصادی مردم، نیمنگاهی هم به حوزه فرهنگ و اقتصاد این حوزه داشته باشد. الآن هنرمندان تئاتر تقریباً دو سال است که بیکار شدهاند، از کجا باید بیاورند تا مخارج و هزینههای زندگی را بپردازند؟ حوزه سینما نیز همینطور است. بسیاری از اهالی فرهنگ و هنر از شرایط فعلی متضرر شدهاند و مشکلات اقتصادی برایشان ایجاد شده که باید برطرف شود.